Інструкція з охорони праці для продавця продовольчих товарів

ІНСТРУКЦІЯ

З  ОХОРОНИ  ПРАЦІ   № _____

ДЛЯ ПРОДАВЦЯ ПРОДОВОЛЬЧИХ ТОВАРІВ

 

 

 

 

1. Загальні положення

1.1. Дія інструкції поширюється на всі підрозділи підприємства.

1.2. Інструкція розроблена на основі ДНАОП 0.00-8.03-93 “Порядок опрацювання та затвердження власником нормативних актів про охорону праці, що діють на підприємстві”, ДНАОП 0.00-4.15-98 “Положення про розробку інструкцій з охорони праці”, ДНАОП 0.00-4.12-99 “Типове положення про навчання з питань охорони праці”, ДНАОП 1.7.00-1.01-96 «Правила охорони праці для об`єктів роздрібної торгівлі».

1.3. За даною інструкцією продавець продовольчих товарів (далі — продавець) інструктується перед початком роботи (первинний інструктаж), а потім через кожні 6 місяців (повторний інструктаж).

Результати інструктажу заносяться до «Журналу реєстрації інструктажів з питань охорони праці», в журналі після проходження інструктажу повинні бути підписи особи, яка інструктує, та продавця.

1.4. Власник повинен застрахувати продавця від нещасних випадків та професійних захворювань.

В разі пошкодження здоров`я продавця з вини власника, він (продавець) має право на відшкодування заподіяної йому шкоди.

1.5. За невиконання даної інструкції продавець несе дисциплінарну, матеріальну, адміністративну та кримінальну відповідальність, відповідно до чинного законодавства.

1.6. До самостійної роботи продавцем допускаються особи не молодше 18 років, які пройшли медичний огляд, вступний інструктаж з охорони праці та інструктаж на робочому місці.

1.7. На території підприємства, магазину (чи іншого місця продажу) продавець повинен:

1.7.1. Виконувати правила внутрішнього трудового розпорядку .

1.7.2. Бути уважним до сигналів рухомого транспорту.

1.7.3. Ходити по тротуарах, доріжках, переходах, спеціально призначених для цього, при їх наявності, тримаючись правого боку або по лівому краю дороги, при їх відсутності.

1.7.4. Не доторкатися до електрообладнання, клем і електропроводів, арматури загального освітлення , не відкривати дверцята електрошаф.

1.7.5. Не включати і не зупиняти (крім аварійних випадків) машини, верстати і механізми, робота на яких не передбачена адміністрацією.

1.7.6. Не проходити і не стояти під піднятим вантажем .

1.7.7. Виконувати тільки ті виробничі завдання і роботи які були доручені вищестоящим керівництвом (майстром , начальником цеху , начальником зміни ) .

1.7.8. В ході виконання виробничих завдань і доручених робіт самостійно не приймати рішення щодо їх зміни .

1.7.9. Дбати про особисту безпеку і здоров’я , а також про безпеку і здоров’я оточуючих людей в процесі виконання будь-яких робіт чи під час перебування на території підприємства .

1.7.10. Знати і виконувати вимоги нормативно-правових актів з охорони праці, правила поводження з машинами, механізмами, устаткуванням та іншими засобами виробництва , користуватися засобами колективного та індивідуального захисту.

1.7.11. Не допускати сторонніх осіб на своє робоче місце.

1.7.12. Не захаращувати робоче місце.

1.7.13. Не виконувати вказівки , які суперечать правилам охорони праці.

1.7.14. Вміти надавати першу медичну допомогу потерпілим від нещасних випадків .

1.7.15. Вміти користуватися первинними засобами пожежогасіння.

1.7.16. Пам’ятати про особисту відповідальність за виконання правил охорони праці та безпеку товаришів.

1.7.17. Працювати в спецодязі виданому йому відповідно до встановлених норм.

1.7.18. Не виключати і не зупиняти (крім аварійних випадків) машини та механізми, робота на яких йому не доручена.

1.8. Основні небезпечні та шкідливі виробничі фактори, які можуть діяти на продавця:

1.8.1. Незадовільні метеорологічні умови у виробничих приміщеннях чи місцях продажу.

1.8.2. Забруднення повітря газами та пилом.

1.8.3. Недостатнє освітлення.

1.8.4. Високий рівень шуму та вібрації.

1.8.5. Ураження електрострумом.

1.8.6. Захаращеність робочого місця.

1.9. Згідно з діючими нормами продавцю продовольчих товарів видається безкоштовно спецодяг і спецвзуття.

Продавцям по продажу продовольчих товарів при постійній роботі в неопалюваних місцях, приміщеннях, палатках, кіосках, ларьках або при розносній (розвізній) торгівлі додатково видається безкоштовно теплий спецодяг і спецвзуття.

1.10. Робітники, зайняті роботою з продовольчими товарами, повинні бути: чоловіки — ретельно виголені, жінки — охайно причесані.

1.11. Після, навіть короткочасної відсутності на робочому місці та після взаємодії з забрудненими предметами необхідно ретельно мити руки. Особливо ретельно їх необхідно мити після відвідування вбиральні, упорядкування одягу, взуття. В цих випадках руки необхідно вимити теплою водою з милом, 0,2% розчином хлорного вапна, а потім знову помити теплою водою.

Особи, які працюють в одязі з короткими рукавами, повинні мити руки до ліктів.

1.12. Нігті повинні бути коротко підстриженими, за ними необхідно систематично слідкувати, на них не слід наносити лак, оскільки він може потрапити до продовольчих товарів.

1.13. На цементну, бетонну підлогу необхідно встановлювати дерев`яну підставку висотою 50 – 60 мм від підлоги для запобігання переохолодження ніг.

1.14. Через кожні 2 — 3 години роботи, стоячи на ногах, необхідно робити невеликі перерви (5 — 10 хвилин), для цього на робочому місці повинен бути стілець.

1.15. Робоче місце повинно бути облаштоване таким чином, щоб не було протягів.

1.16. Жінкам піднімати і переміщати вантажі при чергуванні з іншою роботою (до 2 разів на годину) допускається не більше 10 кг.

Підіймання і переміщення вантажів постійно протягом робочої зміни допускається не більше 7 кг.

Сумарна вага вантажу, який переміщується протягом кожної години робочої зміни не повинна перевищувати:

— з робочої поверхні — 350 кг;

— з підлоги — 175 кг.

У вагу вантажу, що переміщується, включається вага тари і упаковки. Рівнем робочої поверхні вважається робочий рівень стола, прилавка тощо.

1.17. Робоче місце продавця повинно бути оснащеним необхідним обладнанням та інвентарем у відповідності з нормами технічного оснащення торгових об`єктів.

1.18. Робоче місце повинно утримуватись в чистоті, захаращення робочих місць і проходів не допускається.

1.19. Робоче місце продавця необхідно розміщувати з урахуванням найбільш зручного доступу в підсобні приміщення.

1.20. Робочий запас товару повинен розміщуватися на прилавку і за продавцем в середній частині пристінного обладнання в радіусі зони максимальної досяжності (на рівні від 0,5 до 0,8 м від підлоги і від 1,5 до 1,65 м по ширині).

1.21. Установка настільних ваг повинна виконуватися так, щоб станина міцно упиралася на всі чотири опори і під час роботи не сталося мимовільного переміщування чи падіння ваг.

1.22. Товарні ваги повинні установлюватися на рівній підлозі.

1.23. Продавці, допущені до роботи на обладнанні, повинні бути забезпечені і ознайомлені під розпис з інструкцією по експлуатації даного виду обладнання.

Не допускаються до експлуатації обладнання не навчені та сторонні особи.

1.24. Обладнання для механічної нарізки продуктів установлюється на робочій поверхні так, щоб рухомі частини його не виступали за межі цієї поверхні і в положенні, що виключало б його переміщення.

На непрацюючому обладнанні регулятор товщини нарізки повинен знаходитися в нульовому положенні.

1.25. Заточувальний пристрій для ножа машини для нарізання гастрономічних товарів повинен бути вимкнений, доки ним не користуються.

1.26. При застосуванні ножів (при ручному нарізанні) вони повинні мати гладкі, без задирок, зручно і міцно насаджені дерев`яні ручки. Ріжучі частини ножів повинні своєчасно заточуватись. Ножі повинні мати на ручках захисні виступи.

 

2. Вимоги безпеки перед початком роботи

2.1. Перед початком роботи необхідно:

2.1.1. Звільнити робоче місце від тари та непотрібних під час роботи речей.

2.1.2. Упорядкувати робоче місце, спецодяг, спецвзуття.

2.1.3. Перевірити наявність та справність інструменту, інвентарю та устаткування.

2.1.4. Тара та інвентар повинні мати постійні закріплені за ними місця.

2.1.5. За умови розташування продавця в центрі робочого місця, інвентар, що береться правою рукою, розміщується справа від нього, той що береться лівою рукою, відповідно розміщується зліва.

2.1.6. Товари та інвентар, які використовуються частіше, розташовуються ближче до продавця, а ті, що використовуються рідше, — далі від нього.

2.1.7. Товари підвищеного та постійного попиту та інвентар, який використовується для них, розташовується в оптимальних зонах їх досягнення при роботі стоячи.

2.1.8. Товари, які користуються комплексним попитом, розміщуються поряд.

2.2. Перед початком експлуатації устаткування необхідно впевнитись в його справності:

2.2.1. Перевірити міцність кріплення на фундаменті.

2.2.2. Перевірити наявність та надійність кріплення та справність огорожі на рухомих частинах машин (зубчаті та ремінні передачі та інше).

2.2.3. Перевірити наявність та справність захисного заземлення.

2.3. Перед експлуатацією обладнання для нарізки гастрономічних продуктів необхідно перевірити якість заточування ножа, надійність кріплення ножа і захисного щитка.

 

3. Вимоги безпеки під час виконання роботи

3.1. Під час виконання роботи необхідно:

3.1.1. Утримувати робоче місце в чистоті та порядку, не захаращувати проходи і підходи тарою та іншими речами.

3.1.2. Для відкриття тари використовувати відповідний інструмент.

3.1.3. Розкривання ящиків виконувати тільки з торцевого боку.

3.1.4. 3 відкритої тари необхідно зразу видалити з дощок цвяхи, а кінці металевої окантовки загнути всередину тари.

Забороняється залишати в порожній тарі бите скло.

3.1.5. Для зняття товарів з верхніх полиць необхідно користуватися переносними драбинами, сходами-драбинами.

На нижніх кінцях сходів повинні бути гострі металеві (для дерев`яних та подібних підлог) чи гумові (для бетонних і кам`яних підлог) наконечники.

3.1.6. Забороняється користуватися зламаними чи пошкодженими драбинами.

3.1.7. Застосування драбин, збитих на цвяхах, без урізання сходин в тятиви забороняється.

3.1.8. Не користуватися замість драбин випадковими предметами (бочками, ящиками та інше).

3.1.11. Тару необхідно укладати в стопи висотою не вище 2 м.

3.1.12. Не складати тару на сходах та у проходах.

3.1.13. Під час перенесення товарів в жорсткій упаковці необхідно користуватися рукавицями.

3.1.14. Розлитий на підлогу жир, продукти, які впали, слід негайно прибрати.

3.1.15. Під час роботи з ножем необхідно бути обережним, правильно тримати його при різці продуктів (ніж необхідно тримати лезом від себе). Зберігати ножі слід в спеціальних чохлах.

3.1.16. Працювати на підйомних механізмах дозволяється тільки особам, пройшли спеціальне навчання безпечним методам праці та закріплені за вказаними механізмами.

3.2. Під час роботи на обладнанні для нарізки продуктів забороняється:

3.2.1. Експлуатація машини без огороджувального щитка ножа і заточувального пристрою.

3.2.2. Експлуатація заточувального пристрою без блокувального пристрою.

3.2.3. Перевіряти гостроту ріжучих кромок ножа рукою.

3.2.4. Підтримувати продукт в лотку під час роботи машини.

3.2.5. Перевіряти зазори на працюючій машині.

3.2.6. Знімати решту продуктів з ножа рукою.

3.3. Очищати ніж від засмальцювання необхідно за допомогою виделки-лопатки та чистої серветки.

3.4. У випадку необхідності відлучитися з робочого місця устаткування слід відключити.

 

 

4. Вимоги безпеки після закінчення роботи

4.1. Все обладнання повинно бути переведено в положення, яке виключає можливість його пуску сторонніми особами.

4.2. Відключити обладнання від електромережі.

4.3. Після відключення від електромережі зробити санітарну обробку та чистку обладнання.

4.4. Зовнішні поверхні обладнання необхідно протерти насухо.

4.5. Відключити холодильне устаткування, якщо воно не заповнене продуктами.

4.6. Прибрати робоче місце від залишків продуктів, помити інвентар і скласти його в відповідне місце.

4.7. Зняти спецодяг, спецвзуття, покласти його в відповідне місце.

4.8. Помити обличчя, руки з милом. За наявності можливості прийняти душ.

4.9. Доповісти керівникові про всі помічені недоліки під час роботи.

 

5. Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях

5.1. Негайно зупинити обладнання, відключити його від електромережі в таких випадках:

5.1.1. При перерві подачі електричної напруги.

5.1.2. При спалахуванні електродвигуна та дротів і за наявності запаху горілої гуми.

5.1.3. Спостерігається іскріння на електричних приборах машин і механізмів.

5.1.4. Появі мастильних плям в місцях з`єднання трубок, а також інших частинах холодильного устаткування.

5.2. Аварійна ситуація, що може призвести до нещасного випадку, може статися також при ураженні електричним струмом, падінні на слизькій підлозі, пораненні інвентарем та інше.

5.3. При виникненні аварійної ситуації необхідно негайно відключити обладнання.

5.4. Огородити небезпечне місце та не допускати до нього сторонніх осіб.

5.5. Повідомити про те, що сталося, керівника робіт.

5.6. Якщо є потерпілі, необхідно їм надати першу медичну допомогу, а при необхідності викликати “швидку медичну допомогу ”.

5.7. Надання першої медичної допомоги.

5.7.1. Надання першої допомоги при ураженні електричним струмом.

При ураженні електричним струмом необхідно негайно звільнити потерпілого від дії електричного струму, відключивши електроустановку від джерела живлення, а при неможливості відключення — відтягнути його від струмоведучих частин за одяг або застосувавши підручний ізоляційний матеріал.

При відсутності у потерпілого дихання і пульсу необхідно робити йому штучне дихання і непрямий (зовнішній) масаж серця, звернувши увагу на зіниці. Розширені зіниці свідчать про різке погіршення кровообігу мозку. При такому стані необхідно негайно приступити до оживлення потерпілого і викликати “швидку медичну допомогу”.

5.7.2. Перша допомога при пораненні.

Для надання першої допомоги при пораненні необхідно розкрити індивідуальний пакет, накласти стерильний перев`язочний матеріал, що міститься у ньому, на рану і зав`язати її бинтом.

Якщо індивідуального пакету немає в наявності, то для перев`язки необхідно використати чисту носову хустинку, чисту полотняну ганчірку тощо. На те місце ганчірки, що приходиться безпосередньо на рану, бажано накапати декілька крапель настойки йоду, щоб одержати пляму розміром більше рани, а після цього накласти ганчірку на рану. Особливо важливо застосовувати настойку йоду зазначеним чином при забруднених ранах.

5.7.3. Перша допомога при переломах, вивихах, ударах.

При переломах і вивихах кінцівок необхідно пошкоджену кінцівку укріпити шиною, фанерною пластинкою, палицею, картоном або іншим подібним предметом. Пошкоджену руку можна також підвісити за допомогою перев`язки або хустки до шиї і прибинтувати до тулуба.

При передбачуваному переломі черепа (несвідомий стан після удару голови, кровотеча з вух або роту) необхідно прикласти до голови холодний предмет (грілку зі льодом або снігом, чи холодною водою) або зробити холодну примочку. При підозрінні перелому хребта необхідно потерпілого покласти на дошку, не підіймаючи його, чи повернути потерпілого на живіт обличчям униз, наглядаючи при цьому, щоб тулуб не перегинався, з метою уникнення ушкодження спинного мозку.

При переломі ребер, ознакою якого є біль при диханні, кашлю, чханні, рухах, необхідно туго забинтувати грудну клітину чи стягнути її рушником під час видиху.

5.7.4. Надання першої допомоги при теплових опіках.

При опіках вогнем, парою, гарячими предметами ні в якому разі не можна відкривати пухирі, які утворюються, та перев`язувати опіки бинтом.

При опіках першого ступеня (почервоніння) обпечене місце обробляють ватою, змоченою етиловим спиртом.

При опіках другого ступеня (пухирі) обпечене місце обробляють спиртом, 3%-ним марганцевим розчином або 5%-им розчином таніну.

При опіках третього ступеня (зруйнування шкіряної тканини) накривають рану стерильною пов`язкою та викликають лікаря.

5.7.5. Перша допомога при кровотечі.

Для того, щоб зупинити кровотечу, необхідно:

— підняти поранену кінцівку догори;

— кровоточиву рану закрити перев`язочним матеріалом (із пакета), складеним у клубочок, придавити її зверху, не торкаючись самої рани, потримати на протязі 4-5 хвилин; якщо кровотеча зупинилася, то, не знімаючи накладеного матеріалу, поверх нього покласти ще одну подушечку з іншого пакета чи кусок вати і забинтувати поранене місце (з деяким натиском);

— при сильній кровотечі, яку не можна зупинити пов`язкою, застосовується здавлювання кровоносних судин, які живлять поранену область, за допомогою згинання кінцівок в суглобах, а також пальцями, джгутом або закруткою; при великій кровотечі необхідно терміново викликати лікаря.

5.8. Якщо сталася пожежа, приступити до її гасіння наявними засобами пожежогасіння. При необхідності викликати пожежну частину, лише після чого приступати до самостійного пожежогасіння. Повідомити керівника.

5.9. Виконувати всі вказівки керівника робіт по усуненню аварійної ситуації.

 

Завантажити інструкцію (16.5 KiB, 334 downloads)

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *